2023-07-03

Näcken i Björnöström

När man färdas på den stora vägen genom Björnöström ser man på en klippa i dammen nedanför landsvägsbron vid Emil Bohmans & Co möbelfabrik en skulptur, skuren i trä, av Näcken. Den tillkom hösten 1950 och har tillverkats av Theodor Karlsson.

I samband med invigningen av skulpturen berättade Theodor Karlsson om sina tankar om skulpturen. Han nämnde då att han i sin skapande fantasi har tänkt sig en vacker månskenskväll, när månen kastar sitt trolska sken över dammens vatten och den tyste och vakne iakttagaren helt plötsligt får se strömmens och vattnets härskare Näcken ur det djupa mörka vattnet stiga upp på den våta klipphällen, där han omgiven av näckrosor och tyst framglidande änder, stämmer strängarna på sin fiol till sin egen sprittande polska. Näckens polska. Månens skimmer och den ur sagans och trolskhetens värld hämtade figuren ger åskådaren en vision av mystik och sagoomspunnen fantasi.

Skulpturen har alltsedan sin tillkomst fascinerat besökare från när och fjärran. Den har blivit en välkänd symbol för Björnöström. Tack vare ett kontinuerligt underhåll kan skulpturen snart fira sitt 75-årsjubileum.

Theodor Karlsson föddes i Granhults församling men kom i unga år till Virserum där han gick i lära hos en bildhuggare Eriksson. Senare kom han till Stockholm där han studerade vid Tekniska yrkesskolan och också hade anställningar hos olika bildhuggare. När han återvände till hembygden bosatte han sig i Björnöström. Där uppförde han det hus som fortfarande finns kvar och som drar blickarna till sig med sin kupol och fjälliknande panel, ibland kallad för ”pepparkakshuset”.

Som bildhuggare och skulptör är Theodor Karlsson kanske mest känd för ett flertal dopfuntar i kyrkor (bl.a. Virserum), predikstolen till kyrkan i Mörbylånga och evangelistsymboler till kyrkan i Alseda. Hans kanske mest betydande verk är kungsstolarna i Räpplinge kyrka på Öland.

Texten skriven av Stig-Åke Petersson som är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår