2024-06-25
När Virserum hade ett eget mejeri
I juli 1914 beslutade 14 lantbrukare, med ca 100 kor, att bilda Virserums mjölkförsäljningsförening upa. De tecknade 100 andelar á 20 kronor, varav 5 kronor skulle betalas kontant. På hösten samma år gick man vidare med sina planer och startade ett mejeri med tillhörande butik för mjölkförsäljning. Det första mejeriet låg på Storgatan (där senare Konditori Aspegården fanns) men flyttade så småningom till gårdshuset på Storgatan.
För att kunna få igång mejeriverksamheten köptes mejeriutrustning för 2.225 kr från AB Baltic i Södertälje. En betydande investering som bl.a. blev möjlig genom ett lån på 700 kr i Virserums sparbank. Som mejerska anställdes Hildur Josefsson med en kontant lön av 40 kr per månad, fri bostad, vedträ för uppvärmning och fria mejeriprodukter.
De första åren fick mejeriet hållas stängt vissa perioder, bl.a. då det var brist på foder till mjölkkorna men också då mjölkgårdarna valde att sälja sin mjölk direkt till kunderna och inte via mejeriet. Men verksamheten stabiliserades successivt samtidigt som de hygieniska kraven ökade. Mejeriföreningen föreningen beslutade därför at bygga ett nytt mejeri, som invigdes 1923. Undervåningen innehöll lokaler för mejerihantering (maskiner, lager och försäljningslokaler) medan övervåningen inreddes till två bostadslägenheter.
Men med tiden fick små mejerier, som det i Virserum, problem med lönsamheten och ersättningen till bönderna minskade. Man började därför diskutera att slå samman mejerierna i Virserum och Vetlanda. Det första förslaget avvisades 1959 och istället utökades samarbetet mellan de båda mejerier. Efter flera års diskussioner stängdes mejeriet den 30 juni 1968 och mjölken levererades därefter till mejeriet i Vetlanda.
Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet.