2024-08-29

Heldag på Bolagsområdet

Efter succén förra året är evenemanget Dackedagen tillbaka. Boka in lördag 7 september och bege dig till Bolagsområde, upplev en dag för hela familjen.

Det var Nils Dacke gruppen, Bolagets Hembygdsförening och Virserums Konsthall som lanserade evenemanget 2023. Det har skapats tillsammans med Hultsfreds kommun och projektet UNIKA historiska Kalmar län. Under dagen är det fullt med aktiviteter på området, givetvis får du lära dig mer om mannen, myten och legenden, Nils Dacke. För ett antal år sedan drog bland annat Alexander Steinwall och Maik Rohde igång Nils Dacke gruppen, huvudsyftet var att förbättra kunskapen om Dacke och även öka turismen. Under dagen kan du se en stor Dackeutställning med olika modeller, exempelvis en av Tveta kyrka, det finns även en modell av Dacke själv som mäter 1,90 och kläderna den bär är tidsenlig. Alexander och Maik kommer även föreläsa under rubriken ”Dackefejden – folket som stred och kämpade”.

DACKE OCH VASA
Det finns mycket att välja på under dagen, du kan prova pilskjutning, göra din egen ”Dackekrok” i Gillmans Smedja, lyssna till historikern Olle Larsson som pratar utefter rubriken ”Gustav Vasa – en furste bland furstar”, på plats finns även författarinnan med sin bok ”Dacke lever”, Calmar Renässansgille är där, Stinsen konst & hantverk har workshop för barn, det blir interaktivkonsert med artisten Starur, Lions säljer grillat, konsthallen har stor hantverksmarknad, det blir skattjakt, alla verksamheter på området har öppet, sist men inte minst kommer även självaste Nils Dacke dyka upp i sällskap med Gustav Vasa, så som ni förstår det blir en heldag på Bolagsområdet med något som passar alla åldrar


Dackefejden (år 1542-43) – Nordens största bondeuppror

Text från Alexander Steinwall

Det avgörande slaget vid Virserum
Huvudhären marscherade ned från Vimmerby, mot dagens Hultsfred, för att sedan gå över sjön Hulingen. På sjöns is anfölls kungens styrkor av upprorsmän men lyckades slå dem tillbaka. Marschen fortsatte mot  Målilla och sedan Mörlunda. Här gjorde dock den kungliga hären halt. Anledningen var en enorm bråte och försvarsställning som Nils Dacke och upprorsmännen hade byggt i Högsby socken. Den kungliga hären fruktade ett nytt svidande nederlag och vände därför tillbaka. Nils Dackes män satte då efter den kungliga hären för att genskjuta dem. Nils Dackes Waterloo inträffade slutligen här vid Virserum, i slutet av mars år 1543. Slaget stod mestadels på näset mellan Virserumssjön och sjön Hjorten. Uppskattningsvis kan 18 000 man ha varit delaktiga i slaget.

Slaget vid Virserum var så kaosartat att kungens män av misstag sköt sina egna soldater. Under stridens hetta sårades dock upprorsledaren Nils Dacke, då ett skott gick rakt igenom båda benen. Nils Dacke fördes i stridsvimlet fort undan i säkerhet till Dackegrottan där såren lades om. Utan sin upprorsledare slutade slaget i ett nederlag för upprorsmännen.

Enligt en lokal legend var stanken från de döda som blev kvar på slagfältet, så stor att den kändes flera kilometer bort. Lokalborna valde då av rädsla för sjukdomar och epidemier att dra upp liken på sjön Hjortens största ö, där man sedan tände eld på kropparna. Sen den dagen har ön haft namnet Skallö, enligt legenden efter alla de skallar som sägs ha blivit kvar i den pyrande askan.

Nils Dacke själv, som överlevde sina svåra skador, gav dock inte upp sin kamp. Folkets motståndskamp var heller inte helt bruten. De sista resningarna skedde kring midsommar 1543, fyllt av blodiga och dramatiska strider. Men övermakten från disciplinerade och erfarna tyska legoknektar gjorde upprorskampen ohållbar. Nils Dacke tvingas själv fly till den danska gränsen, kanske med siktet mot Tyskland och utländsk hjälp. Men i juli månad 1543 dödas han i Rödeby skogar. Dackes kropp fördes till Kalmar där den steglades och hans avhuggna huvud sattes på en stång och kröntes med en kopparkrona.

Nils Dacke-statyn
Till minne av Nils Dacke och Dackefejdens händelser restes i Virserum år 1956 en staty av Nils Dacke. Konstnären Arvid Källström formade statyn så att Nils Dacke skulle peka med sitt yxskaft i riktning mot Stockholm och sin kungliga arvfiende Gustav Vasa.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår