2024-09-26

Storgatan 1929

En välkänd fotograf var på sin tid Karl Holmér, som under förra seklets första hälft också lät trycka upp många vyer både från Virserum och trakterna runt omkring. Hans samling finns idag bevarad hos hembygdsföreningen.

Vykortet är poststämplat 1929 och visar en del av Storgatan. Det stora huset till höger, Storgatan 33, uppfördes 1911 av Carl Teodor Carlsson 1911. Året därpå öppnade C T (som han allmänt kom att kallas) en charkuteriaffär som blev en av de mer välkända i samhället. I en tidningsartikel 1924 berättas att rörelsen omfattade rökning och saltning samt tillverkning av alla slags charkuterivaror ”under de mest hygieniska former”. Det framgår också att C T Carlsson köpte upp slaktdjur, fläsk, får och kalvkött samt smör, ägg, hudar och skinn. Efter C T övertogs affären av Erik Andersson. I en annan butik återfanns Hanna Larssons manufakturaffär. I lokalerna har senare funnits damfrisering och Radio- och TV-affär. 

På fotot ser man den rikliga grönskan som fanns på tomten tills början av 50-talet. Då breddades Storgatan och en del av växtligheten togs bort, bl.a. två lönnar, en syrénhäck, vinbärsbuskar och ett staket. För detta fick kommunen betala 150 kr.
I huset bredvid, där man bara ser gaveln, fanns under en period i början av 1900-talet Virserums poststation inrymd. Byggnaden flyttades 1961 till Skansen i Stockholm där det fortfarande kan besökas.
Ovanför posthuset skymtar ett torn – det är slangtornet på den första brandstationen i Virserum, som uppfördes 1925. När den nya brandstationen i Klubban öppnades köpte Missionsförsamlingen slangtornet och omvandlade det till tre små stugor vid sommargården Klippan.
Huset till vänster i bild är det s.k. Regnerska huset, uppfört i slutet av 1800-talet. Det har byggt om och utvidgats flera gånger och förknippas nog i dag mest med att Goods konditori var verksam där mellan 1934 och 1979.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår