2024-09-26

Plötsligt är man 50

Där smalspåret samt södra- och norra järnvägsgatan korsar varandra byggdes ICA-butiken Krysset upp 1974. 50 år senare är butiken kvar och om möjligt än mer levande. Flera Ica-handlare har var och en satt sin prägel på butiken under alla år. Nu är det Roberth Sundberg som leder verksamheten och ställer till med 50-års fest.

Det var Berno Emilsson som byggde den nya butiken 1974 och flyttade sin dåvarande affär från en grannfastighet. Ytterligare tre handlare har hållt i spakarna sedan dess för att sedan 2006 tagits över av familjen Sundberg.
–Först klev pappa Peter in, berättar Roberth, men sedan 2012 har jag varit godkänd icahandlare av förbundet, och delat ledarskapet för att sedan ta över.
Lokalen har genomgått många förändringar under åren. Många minns säkert branden 1990 då allt brann ner till grunden men byggdes upp igen.
–Sedan dess har lokalen byggts ut i 4 eller 5 etapper, senast 2016 med förbutiken där det finns post och spel. Det går också bra att sitta ner och ta en kopp kaffe.

FÖRÄNDRAT UTBUD

Trender skiftar som bekant över åren och så även utbudet i butikerna där vi handlar.
–Tidigare hade vi ett enormt utbud av det som kallas specialvaror, berättar Roberth, det var allt från Hackefors porslin och utemöbler till att vi drev en Uno-X mack här under en period.
Förr kunde specialvarorna ta ungefär 50% av butikens utrymme medans idag är man nere på knappt 25%.
–Så otroligt mycket har hänt bara under min tid här, menar Roberth, tänk bara så mycket personal som passerat under åren. För många är det en inkörsport i arbetslivet, men några trivs också i yrket och blir kvar.
Kvar är Ronny som jobbat på Krysset i 25 år.
–Jag har varit 32 år i den här branschen, berättar Ronny, innan jag kom hit jobbade jag på Dackelivs på storgatan.
Han har hand om chark och deliavdelningen men säger att det är kundmötet som har hållt honom kvar.
–Ofta kommer jag att tänka på en del stamkunder som varit trogna affären under många år, man får en speciell relation som sitter kvar.

FESTEN

Den stora festen blir på kvällen den 16:e oktober mellan 17.00 och 20.00.
–Då blir det tårta såklart, berättar Roberth, vi rullar ut röda mattan för våra kunder och firar med lite tävlingar, give aways och provsmakning. Såklart blir det en och annan överraskning också, som vi inte kan berätta nu. Hela vecka 42 kommer vi också att ha en hel del erbjudanden som vi presenterar när vi närmar oss.

HÖG SERVICEGRAD

Roberth påtalar vikten av att hålla en hög servicenivå och lyssna på sina kunder.
–Jag tycker det är själen i ICA, att vara en del av samhället och vara medvetna om att vi inte klarar oss utan våra kunder. Det är också viktigt att vara med och stötta föreningslivet på olika sätt. Utan ett aktivt samhälle är det svårt att bedriva en sådan här verksamhet.
På parkeringen erbjuds också laddmöjlighet för elbilar med åtta 22kW stolpar.
–Vår förhoppning är att den här butiken finns kvar efter nästa 50-års period och finnas här för att tillfredställa våra kunders behov, avslutar Roberth.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår