2024-09-26

CYKLING ÄR LIVET

De stora cykeltävlingarna ”duggar tätt” i Dackestupet i Virserum. 12-13 oktober är det dags för den fjärde och avslutande deltävlingen i Götaland Enduro Series med över 100 deltagare. En av eldsjälarna i Hjortens CC, som gjort att Virserum numer är satt på kartan för cykelentusiaster, är Börje Dellemyr.

När vi väntar vid Dackestupets topp så kommer Börje cyklandes uppför den branta skidbacken.
- Men jag håller mig mest till gruscykling, min fru Lena och jag cyklar varje dag lite kortare sträckor,  jag kör sedan lite mer, det brukar bli ungefär 12 mil/vecka.
I sin ungdom var Börje framgångsrik både i fotboll och bandy i Målilla GoIF.
-Sedan blev det löpning i Målilla-Mörlunda SKI under många år, 2003 gjorde jag sista loppet,  jag bodde då i Oskarshamn och spelade även innebandy tre dagar i veckan, jag hade då fått problem med ljumskarna,
För cirka 6 år sedan började han cykla mer aktivt.
-Jag slutade jobba och funderade på vad jag skulle göra med tiden, jag har ju alltid hållit igång mycket, jag köpte mig en cykel, flyttlasset gick till Virserum där jag började engagera mig i föreningen och vi var ett gäng som började bygga leder.


FLYTTA GRÄNSER

Börje lyfter fram vad som är det bästa med just cykling.
-Det är en jättebra träningsform och förhållandevis skonsam för kroppen, man cyklar efter egen förmåga, för min del är det för att hålla mig i form, men även att köra så hårt som möjligt och flytta gränser, det är något som jag haft med mig hela livet, som berättar att hans närmaste tävling är Tjusttrampet, 42 kilometer på skogsvägar.
I och kring Dackestupet finns alla möjligheter till olika sorters cykling, man kan även hyra cyklar av föreningen, men anläggningen, lederna och dess omgivning sköter sig inte självt.
- Personligen så ”lägger jag” flera 100 timmar/år här, innan tävlingen i oktober så har vi en arbetsvecka där vi flera stycken som hjälps åt, om någon vill vara med och göra en insats är det bara och höra av sig
Fredag 11 oktober släpps banorna inför tävlingen.
-Det man kan säga är att blir lite annorlunda mot förra årets tävling, det är 3 banor som varje deltagare kör 2 gånger, det blir sedan avslutning i stora backen. Extra kul är att det är sista deltävlingen då allt ska avgöras.
Hela lördagen är det träningsdag och på söndag avgörs tävlingen dit just du är välkommen att komma och titta.
-Cafeterian är öppen, vi grillar och har kiosk, alla är välkomna, avslutar Börje Dellemyr innan han cyklar vidare mot Hjortöström.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår