2024-12-27
Sagor & Sägner
Ur de tysta vrårna tassar några upp och i skogsbrynet rör sig något. Ett nytt spännande arrangemang anordnas genom Smålands Trädgård. Det riktar sig till barnfamiljer och blir en resa genom sagor och sägner på barnens vis. Detta kulturella och annorlunda evenemang äger rum den 4 januari i Nye missionshus
Smålands Trädgård välkomnar alla barn till en spännande upplevelse bland sagor och sägner.
–Vi bjuder alla barn till en upplevelse på det nya året som garanterat får barnen att lysa upp av förväntan och spänning, berättar Ebba Karlander från Smålands Trädgård.
Välkomna är barn från 5 år tillsammans med föräldrar till en magisk eftermiddag med berättelser från trakten, lekar och musik samt spänning och mystik.
Kulturarv
Inget är begripligt innan det är berättat, så föds sagor och sägner.
–Berättelserna blir till något som fascinerar och inspirerar, menar Ebba som varit med i uppstarten av projektet.
I våras invigdes projektet ”Sagor och sägner i Smålands Trädgård” i syfte att bevara detta kulturarv i bygden. Nu vill föreningen rikta sig till barnen i ett särskilt evenemang i början av januari.
–Till skillnad från sagor berättas en sägen för att vi ska tro på den.
Föremål som vävstolar, sågar och andra bruksföremål kan vi ta på och hitta i många hembygdsgårdar och museum. Men hur tänkte vi och trodde?
–Sägnerna är en del av vårt immateriella arv och finns inte i det som vi kan se utan lever vidare i berättandet. Ibland försöker den också förklara det oförklarliga.
Framtid
Kan de gamla sägnerna säga något till dagens barn? Finns det en framtid för berättandet?
–Absolut, i sägnerna får vi länkar till vår historia och vår hembygd, menar Ebba, de länkar samman generationer och kulturer som spänner över flera olika ämnen.
Det blir ett kulturarv som utvecklar vårt språk, fantasi, kreativitet och lär oss om folktro. Berättelserna lär oss om olika naturfenomen i vår närmiljö och i naturen i stort.
–Förståelse om historian kan hjälpa oss in i framtiden.
Skickliga berättare
Till mötet med barnen den 4:e januari kommer tre skickliga berättare som kommer att guida deltagarna under eftermiddagen.
–Vi har bjudit in Karin Nilsson, Pär-Olof Högstedt och Hillevi Stenberg som bjuder på en oemontståndlig eftermiddag.
Karin, etnolog och berättarpedagog med kunskap om hur människor levde och tänkte med särskild kunskap om folktro och sägner i vårt område.
Pär-Olof, med örat mot marken. Uppväxt med småfolk och berättande och aktiv i Stenbergaspelen.
Hillevi från Ljungbys sagobygd har läst muntligt berättande och varit ute på förskolor och skolor.
–Vi bjuder på fika och hela evenemanget är gratis så det är först till kvarn som gäller, avslutar Ebba.